Sobota, Kwiecień 20
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Poznaj niezwykłe właściwości jaj przepió...

Polki.pl

Poznaj niezwykłe właściwości jaj przepiórczych

Bez wątpienia w polskich kuchniach królują jaja kurze. A co z przepiórczymi? Jakie mają właściwości i czy warto je jeść?

Jaja przepiórcze stanowią nieodłączny elementem wielu kuchni na świecie. W Japonii spotkamy sushi z surowym jajkiem, w krajach Ameryki Środkowej i Południowej stanowią dodatek do hamburgerów, a na Filipinach smaży się je w pomarańczowym cieście. We Francji dodaje się je do tatara wołowego, a Włosi używają ich do przyrządzania sałatek. W Polsce jajka przepiórcze znane są od setek lat, tak samo jak mięso przepiórcze. Jednak obecnie, ze względu na wysoką cenę, uchodzą wręcz za produkt luksusowy. Dlaczego jednak warto wydać na nie trochę więcej pieniędzy?

Jajka przepiórcze – co warto o nich wiedzieć?

Jajka przepiórcze są około cztery razy mniejsze od jajek kurzych, mają szaro-brązową skorupkę. Znajdziemy w nich m.in. witaminę A, C, D, K, witaminy z grupy B, cynk, fosfor, magnez, potas, żelazo i selen. Są bogate w łatwo przyswajalne białko, z tego względu z powodzeniem mogą zastąpić mięso w diecie. Mimo sporej ilości cholesterolu, nie są niezdrowe, ponieważ jednocześnie zwiększają poziom ,,dobrego” cholesterolu HDL we krwi.

Zawarta w nich cholina, wraz z witaminami z grupy B i magnezem korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Wspomaga koncentrację, pamięć, zapobiega bezsenności i poprawia nastrój. Z kolei żelazo i selen wzmacniają układ krwionośny, biorą udział w produkcji czerwonych krwinek i poprawiają krzepliwość krwi.

Niektóre badania sugerują, że spożywanie przepiórczych jaj jest skuteczne w walce z alergiami, m.in. katar sienny, łuszczycę czy egzemę. Sugeruje się, że zawarte w nich enzymy są blokują receptory odpowiedzialne za reakcje uczuleniowe. Aby jednak wywołać takie działanie, jaja trzeba jeść na surowo.

Jak przygotowywać jajka przepiórcze? Można je wykorzystywać w ten sam sposób, co jajka kurze. Sprawdzą się jako dodatek do kanapki, zapiekanki, do wyrobu ciast, przygotowania omletu czy jajecznicy.

Jajka przepiórcze przewyższają kurze nie tylko ceną, ale także wartościami odżywczymi. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu pozwolić sobie na taki rarytas. 

Masz wątpliwości? Sprawdź, jak przygotować jaja przepiórcze w domu.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Jak i czym dbać o stopy cukrzyka?

Czytaj następny

Stan zapalny jelit - jak go rozpoznać

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).