Dieta kekwicka to kuracja odchudzająca inna niż wszystkie. Kiedy większość diet redukcyjnych zakłada ograniczenie tłuszczu, ten plan żywieniowy na nim bazuje. Jakie efekty może przynieść dieta kekwicka? Czy może być niebezpieczna dla zdrowia?
Dieta kekwicka – zasady
Dieta Kekwicka to propozycja dla osób, które lubią tłusto zjeść. Zakłada ona przyjmowanie zaledwie 1000 kalorii dziennie, a 90% energii pochodzi z tłuszczu. Menu obfituje w tłuste mięsa, ryby, nabiał, jajka, orzechy, oleje i awokado. Spożywa się 5 posiłków, co ważne, w regularnych odstępach czasowych. Każdy z nich powinien mieć 200 kcal. Dietę Kekwicką stosuje się nie dłużej niż 4-5 dni. W tym czasie można schudnąć nawet 3 kg. Po zakończeniu kuracji do jadłospisu należy stopniowo włączać większe ilości białka i węglowodanów.
fot. Blogujemy 24
Dieta kekwicka – tak czy nie?
Dieta kekwicka jest sprzeczna z powszechnie przyjętymi zasadami racjonalnego żywienia. Dostarczanie organizmowi zaledwie 1000 kcal dziennie spowoduje spadek wagi. Jednak wynikać on będzie z pozbycia się wody z organizmu, nie utraty 3 kg tkanki tłuszczowej. Tak drastyczne ograniczenie węglowodanów, których źródłem są m.in. warzywa i owoce, może skutkować niedoborami witamin i minerałów. Nic więc dziwnego, że diety kekwickiej nie należy stosować dłużej niż 5 dni. Jej zaletą może być natomiast uczucie sytości, które utrzymuje się przez dłuższy czas po zjedzeniu tłustego posiłku. Jednak pokarmy bogate w tłuszcze spożywane w nadmiarze, mogą znacząco podnieść poziom cholesterolu we krwi.
Aby schudnąć zdrowo i cieszyć się trwałymi efektami, należy na stałe zmienić nawyki żywieniowe, a nie stosować kilkudniowe diety.
Komentarze