Rokitnik zwyczajny to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C – pod tym względem jest w ścisłej czołówce, razem z dziką różą. Oprócz tego, zawiera ponad 190 aktywnych substancji, które wspierają nasze zdrowie. Co jeszcze sprawia, że rokitnik jest tak wyjątkowy?
Owoce, liście i nasiona rokitnika zawierają szereg związków, które mają zbawienny wpływ na organizm, m.in.:
- antyoksydanty,
- flawonoidy,
- aminokwasy,
- kwasy tłuszczowe,
- mikroelementy,
- witaminy (A, C, D, E, K, PP, witaminy z grupy B) oraz prowitaminy.
Rokitnik - właściwości
Pod względem zawartości witaminy C rokitnik ustępuje tylko owocom dzikiej róży. Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi ok. 40-50 mg dziennie u dzieci, 75 mg u kobiet i 90 mg u mężczyzn. W 100 g owoców tej rośliny znajdziemy od 200 do aż 1000 mg/100 g witaminy C, w zależności od miejsca jej występowania. Oznacza to, że już niewielka ilość rokitnika znacznie przewyższa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Dlatego preparaty z rokitnika polecane są przede wszystkim w dolegliwościach spowodowanych jej niedoborem, takich jak:
- brak apetytu,
- podatność na infekcje,
- krwawiące dziąsła,
- długo gojące się rany,
- bóle mięśni i stawów.
Fot. Stragan Zdrowia
Jak działa rokitnik?
Wzmacnia serce – znaczne ilość witaminy C, E oraz steroli roślinnych zawarte w owocach rokitnika obniżają ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegają miażdżycy, chorobie wieńcowej i zawałom serca. Polecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Bogaty w witaminę K, odpowiedzialną za prawidłowe krzepnięcie krwi, rokitnik może zapobiec również krwawieniom.
Leczy wrzody i zgagę – w fitoterapii olej z rokitnika stosuje się doustnie przy zgadze oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy – łagodzi ból i przyspiesza gojenie się wrzodów. Osoby cierpiące na zapalenie trzustki, wątroby, woreczka żółciowego lub kamicę żółciową powinny zrezygnować ze spożywania oleju z rokitnika.
Łagodzi stany zapalne - dzięki zawartości beta-karotenu i flawonoidów, preparaty z rokitnikiem są stosowane w stanach zapalnych układu pokarmowego, śluzówki, dziąseł oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Związki zawarte w owocach łagodzą bóle reumatyczne, drętwienie i ograniczenie ruchomości stawów.
Łagodzi dolegliwości dermatologiczne - napary i olej z rokitnika stosuje się zewnętrznie na oparzenia, odmrożenia, odleżyny, a także w przypadku trudno gojących się ran i grzybicy skóry.
Zastosowanie w kosmetyce - rokitnik barwi na pomarańczowo i z tego względu jest naturalnym barwnikiem dodawanym m.in. do płukanek koloryzujących włosy i samoopalaczy. Dzięki wysokiemu stężeniu polifenoli, witamin i minerałów jest składnikiem wielu szamponów i odżywek - regeneruje zniszczone końcówki i nadaje włosom połysk. Dodawany jest także do kosmetyków przeciwłupieżowych. Ponadto, olej z rokitnika stymuluje wzrost włosów.
Komentarze