,,Lepiej zapobiegać, niż leczyć” – to hasło idealnie pasuje do cukrzycy typu 2, bo to właśnie my mamy duży wpływ na to, czy będzie nas dotyczyć. Niestety wielu z nas latami nieświadomie na nią pracuje. Jakie są pierwsze objawy cukrzycy typu 2 i jak jej zapobiec?
Cukrzyca typu 2 związana jest bezpośrednio z dietą. Objawia się przekraczającym normę stężeniem glukozy we krwi i oporność na działanie insuliny - hormonu niezbędnego w metabolizowaniu węglowodanów. Choć trzustka wydziela jej dużo, tkanki mają obniżoną wrażliwość na jej działanie. Stan ten nazywa się insulinoopornością. Szacuje się, że aż 9% całej populacji powyżej 18 roku życia cierpi na cukrzycę, a w samym 2012 roku choroba ta spowodowała aż 1,5 miliona zgonów na całym świecie. W Polsce co 11 osoba jest cukrzykiem, a 1/3 z nich nie jest tego świadoma.
Objawy cukrzycy
Cukrzyca typu 2 rozwija się latami. Wpływ na jej rozwój mają predyspozycje genetyczne i styl życia. Przez ten czas mogą towarzyszyć nam objawy, których nie będziemy w ogóle wiązać z tą chorobą. Pierwszymi objawami mogą być częste infekcje pęcherza moczowego, nerek i skóry, przewlekłe zmęczenie, duży apetyt i ciągłe uczucie spragnienia. W kolejnych etapach rozwoju cukrzycy są to także zaburzenia widzenia, ból i drętwienie kończyn, a u panów także zaburzenia erekcji.
Osoby z utrzymującą się nadwagą, cierpiące na nadciśnienie, stroniące od aktywności fizycznej, palące papierosy i nadużywające alkoholu powinny regularnie badać poziom glukozy we krwi.
fot. abcZdrowie
Co zrobić, żeby zapobiec cukrzycy?
Wybieraj węglowodany złożone
Dieta bogata w produkty takie jak białe pieczywo, makarony czy biały ryż zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Ich wysoki indeks glikemiczny sprawia, że poziom glukozy we krwi po ich spożyciu gwałtownie wzrasta. Węglowodany z produktów pełnoziarnistych, takich jak brązowy ryż czy ciemne pieczywo uwalniane są znacznie wolniej i insulina nie jest wydzielana tak gwałtownie.
Wybieraj zdrowe tłuszcze
Najbardziej szkodliwe dla zdrowia są tłuszcze typu trans, które znajdziemy w margarynie, ciasteczkach, słonych przekąskach czy fast-foodach. Z kolei tłuszcze nienasycone mogą chronić przed cukrzycą. Dlatego wybieraj produkty bogate w kwasy omega-3.
Unikaj cukru
Głównym winowajcą jeśli chodzi o cukrzycę, jest oczywiście cukier, w każdej postaci. Jak wyeliminować go z diety? Ograniczaj słodycze stopniowo, kupuj produkty, w których zawartość cukrów jest niższa, a najlepiej sam przygotowuj desery, gdzie cukier zastąpisz np. erytrolem.
Specjaliści są zgodni – każdy, bez względu na predyspozycje, powinien myśleć przyszłościowo i jak najwcześniej zadbać o higienę życia. Tylko w ten sposób unikniemy chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy typu 2.
Komentarze