Okazuje się, że nawet 75% Polek może być zatrutych arsenem. Wysokie stężenie tego pierwiastka przekłada się na znacznie wyższe ryzyko wystąpienia raka piersi. Jak jeszcze wpływa na nasze zdrowie i jak obniżyć jego stężenie?
Badania nad stężeniem arsenu w organizmie kobiety
Chociaż pierwszym badaczem, który zauważył i zbadał zależność stężenia arsenu u Polek, a ryzykiem zachorowania na raka był prof. Dr hab. N. med. Jan Lubiński, to w tym roku nagrodę Zachodniopomorskiego Nobla za prace nad tym tematem otrzymał mgr. Wojciech Marciniak.
Co wiemy dzięki obu badaczom? Między innymi to, że arsen jest największym czynnikiem wpływającym na występowanie nowotworów u Polek. Badania wykazały, że nawet krótkotrwały kontakt z arsenem niskiego stężenia może okazać się niebezpieczny.
Arsen – gdzie znajduje się ten pierwiastek
Może jeszcze pamiętasz, że pierwiastek jakim jest arsen, jest silnie trujący. Przyjęte jednak zostały pewne normy, które regulują jakie stężenie uznawane jest za bezpieczne. Nie daj się temu zwieść! Ekspozycja na ten pierwiastek stanowi szczególne zagrożenie dla kobiet!
Najczęstsze źródła arsenu:
- erupcje wulkanów,
- skały osadowe i magmowe,
- wydobycie oraz hutnictwo rud metali niezależnych,
- spalanie paliw kopalnianych,
- ryby morskie i owoce morza,
- ryż,
- żywność produkowana z użyciem pestycydów.
Ograniczenie spożywania żywności, która miała kontakt z chemią już po kilku miesiącach może obniżyć nawet wysoki poziom arsenu w organizmie, o połowę. Dlatego też tak ważne jest, by z umiarem sięgać po ryby czy wspomniany wyżej ryż.
fot. belchonock / gettyimages.com
Lokalne jedzenie
Badania do tej pory były przeprowadzone w Polsce, a w chwili obecnej również w Singapurze. Powstała więc teoria, że przez dużą ekspozycję na owoce morza, ryby i ryż, doszło tam wręcz do selekcji naturalnej. Oznacza to, że żyjące obecnie kobiety nie są wrażliwe na arsen.
Warto więc sięgać po jedzenie, które jest dla nas naturalne. Genetyczna adaptacja sprawia, że niektóre potrawy czy uprawy są dla nas oczywiste, a gdzie indziej stanowią zagrożenie dla zdrowia. Wystarczy spojrzeć na wszystkie kiszone produkty, które u nas często goszczą na stołach. Chcesz wiedzieć, po jakie sezonowe owoce i warzywa można bezpiecznie sięgnąć zimą? Mamy dla Ciebie małą ściągę!
Komentarze