Czwartek, Kwiecień 25
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Właściwości babki płesznik

Właściwości babki płesznik

Babka płesznik, zwana także babką śródziemnomorską, jest rośliną w kolorze brunatnym. Jej nasiona przypominają wyglądem siemię lniane i są cennym źródłem wielu ważnych dla organizmu substancji, stąd też znajdują one zastosowanie w leczeniu szeregu schorzeń i dolegliwości. Jakich?

Babka płesznik i jej właściwości prozdrowotne

Swoje właściwości lecznicze roślina ta zawdzięcza dwóm substancjom. Podstawowym składnikiem nasion i łuski babki jest śluzowaty polisacharyd, natomiast w powłoce nasiennej znajduje się błonnik. Śluz posiada właściwości powlekające, nawilżające i odżywcze, dzięki czemu stanowi ochronę dla skóry i innych tkanek. Błonnik w kontakcie z wodą pęcznieje, zwiększając wielokrotnie swoją objętość, co wykorzystuje się w leczeniu problemów układu pokarmowego.

Nasiona babki płesznika to doskonały środek na zaparcia i biegunki. Ułatwiają one wypróżnianie się. Ponadto, babkę płesznik używa się do likwidowania bolesnych dolegliwości związanych z:

  • hemoroidami, 
  • chorobą wrzodową,
  • zespołem jelita drażliwego.

fot. Poradnik domowy

Ze względu na dużą zawartość błonnika roślina jest stosowana jako środek wspomagający odchudzanie. Hamuje ona wchłanianie tłuszczu z pokarmu oraz zmniejsza uczucie głodu. Zwiększając zawartość błonnika w diecie, należy pamiętać także o wypijaniu dużej ilości płynów (przynajmniej 2 litry dziennie), gdyż tylko wtedy będzie on mógł zwiększyć swoją objętość, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaparć!

Babka płesznik pomaga też w chorobach, które potrzebują specjalistycznej pielęgnacji, np. w łuszczycy, trądziku różowatym, atopowym zapaleniu skóry. Również podrażniona skóra głowy oraz suche, rozdwajające się włosy skorzystają na kuracji płesznikiem

Nasienie płesznika można spożywać samodzielnie bądź w postaci kleiku. Gdzie je kupimy? Nasiona babki płesznik, jak również preparaty zawierające naturalny błonnik z tej rośliny dostępne są w aptekach, sklepach zielarsko-medycznych, a także sklepach ze zdrową żywnością. Cena surowca za 1 kg to ok. 14-20 złotych.
 

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Siedzenie zabija

Czytaj następny

Kawa na czczo – szkodzi czy pomaga?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).