Sobota, Listopad 23
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Czy ziemniaki tuczą?

HelloZdrowie

Czy ziemniaki tuczą?

Ziemniaki są jednym z produktów, wokół których krąży wiele mitów – że tuczą, że są bezwartościowe, itd. Niewiele osób wie, że mają więcej witaminy C niż jabłka i pięć razy mniej kalorii niż kasze. Najwyższy czas obalić mity dotyczące ziemniaków!

Wartości odżywcze ziemniaków

Ziemniaki to źródło białka, łatwo przyswajalnych węglowodanów, wielu witamin i minerałów, przede wszystkim potasu (100 g warzywa dostarcza 443 mg potasu). Ten pierwiastek korzystnie wpływa na pracę nerek, funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Oprócz tego znajdziemy w nich cynk, fosfor, jod, magnez, mangan, miedź, witaminę A i C, witaminy z grupy B, foliany i beta-karoten.

Jak działają ziemniaki?

  • Duża zawartość błonnika sprawia, że wspomagają trawienie i pracę jelit.
  • Zapewniają długotrwałe uczucie sytości.
  • Sok z ziemniaków łagodzi objawy zgagi, pomaga na zaparcia, przy wrzodach żołądka i dwunastnicy.
  • Surowe ziemniaki łagodzą oparzenia.
  • Mączka ziemniaczana działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.
  • Zawierają dużo magnezu, który łagodzi stres i napięcie.
  • Duża dawka witaminy C podnosi odporność.

fot. Odchudzanie Bez Kitów

Czy ziemniaki tuczą?

Im więcej różnych warzyw znajdzie się w naszej diecie, tym lepiej. Ziemniaki nie stanowią wyjątku. Czy tuczą? Wbrew powszechnej opinii ziemniaki nie są kaloryczne - w 100 g znajduje się jedynie 75 kalorii. Dla porównania, 100 g ryżu to około 350 kcal.

Ziemniaki, jak każdy inny produkt w nadmiarze, mogą przyczynić się do wzrostu wagi. Ważne jest także, pod jaką postacią będziemy je jeść. Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się w warzywach ze skórką, dlatego najlepiej gotować je w „mundurkach”, w niewielkiej ilości wody i możliwie jak najkrócej. Z ziemniaków możemy też samodzielnie przygotować zdrowe frytki z piekarnika, nie smażone w głębokim oleju.

Czy ziemniaki można jeść na diecie odchudzającej?

Można, a nawet trzeba! Ziemniaki zajmują pierwsze miejsce w rankingu produktów najbardziej sycących. Gotowane warzywo pozwoli uniknąć uczucia głodu, które często występuje na dietach redukcyjnych. Oprócz tego stanowią cenne źródło potasu, błonnika, skrobi, witaminy C, beta-karotenu, białka i łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Babka Płesznik - Mała Roślina o Wielkich Właściwościach

Czytaj następny

Przygotuj swoją odporność na sezon grypowy

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).