Ziemniaki są jednym z produktów, wokół których krąży wiele mitów – że tuczą, że są bezwartościowe, itd. Niewiele osób wie, że mają więcej witaminy C niż jabłka i pięć razy mniej kalorii niż kasze. Najwyższy czas obalić mity dotyczące ziemniaków!
Wartości odżywcze ziemniaków
Ziemniaki to źródło białka, łatwo przyswajalnych węglowodanów, wielu witamin i minerałów, przede wszystkim potasu (100 g warzywa dostarcza 443 mg potasu). Ten pierwiastek korzystnie wpływa na pracę nerek, funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Oprócz tego znajdziemy w nich cynk, fosfor, jod, magnez, mangan, miedź, witaminę A i C, witaminy z grupy B, foliany i beta-karoten.
Jak działają ziemniaki?
- Duża zawartość błonnika sprawia, że wspomagają trawienie i pracę jelit.
- Zapewniają długotrwałe uczucie sytości.
- Sok z ziemniaków łagodzi objawy zgagi, pomaga na zaparcia, przy wrzodach żołądka i dwunastnicy.
- Surowe ziemniaki łagodzą oparzenia.
- Mączka ziemniaczana działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.
- Zawierają dużo magnezu, który łagodzi stres i napięcie.
- Duża dawka witaminy C podnosi odporność.
fot. Odchudzanie Bez Kitów
Czy ziemniaki tuczą?
Im więcej różnych warzyw znajdzie się w naszej diecie, tym lepiej. Ziemniaki nie stanowią wyjątku. Czy tuczą? Wbrew powszechnej opinii ziemniaki nie są kaloryczne - w 100 g znajduje się jedynie 75 kalorii. Dla porównania, 100 g ryżu to około 350 kcal.
Ziemniaki, jak każdy inny produkt w nadmiarze, mogą przyczynić się do wzrostu wagi. Ważne jest także, pod jaką postacią będziemy je jeść. Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się w warzywach ze skórką, dlatego najlepiej gotować je w „mundurkach”, w niewielkiej ilości wody i możliwie jak najkrócej. Z ziemniaków możemy też samodzielnie przygotować zdrowe frytki z piekarnika, nie smażone w głębokim oleju.
Czy ziemniaki można jeść na diecie odchudzającej?
Można, a nawet trzeba! Ziemniaki zajmują pierwsze miejsce w rankingu produktów najbardziej sycących. Gotowane warzywo pozwoli uniknąć uczucia głodu, które często występuje na dietach redukcyjnych. Oprócz tego stanowią cenne źródło potasu, błonnika, skrobi, witaminy C, beta-karotenu, białka i łatwo przyswajalnych węglowodanów.
Komentarze