Czwartek, Październik 10
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Jaki kolor banana wybrać?

Onet Zdrowie

Jaki kolor banana wybrać?

Czy wiesz o tym, że właściwości odżywcze bananów zmieniają się wraz z ich dojrzewaniem? Który kolor banana wybrać?

Kolor ma znaczenie

Wielu z nas robiąc zakupy, decyduje się na żółte banany. Dlaczego? Być może obawiamy się kupować zielone lub brązowe, przekonani, że są niezdrowe lub popsute. Jak się okazuje, zarówno lekko niedojrzałe, jak i mocno dojrzałe owoce mają wiele cennych właściwości. To, na które powinniśmy się zdecydować, zależy od naszego stanu zdrowia i preferencji smakowych. Banany są bardzo zdrowe i wartościowe, owoc o każdym kolorze skórki posiada inne, cenne składniki.

Żółte banany - to one zawierają najwięcej przeciwutleniaczy, które między innymi spowalniają starzenie organizmu.

Zielone banany - te zaś warto polecić tym, którzy dbają o linię. Są wskazane podczas odchudzania, bo zawierają najmniej cukru, co również rzutuje na ich specyficzny, gorzkawo-cierpki posmak. Są zarazem najbogatsze w witaminy i minerały, w porównaniu z bardziej dojrzałymi egzemplarzami. Niektórzy czują niechęć widząc banany już przejrzałe, brązowe. Czy słusznie?

Brązowe banany - często wyglądają one nieapetycznie, ale wcale takie nie są! Mocno dojrzałe banany są miękkie, słodkie, ale przede wszystkim działają korzystnie na układ odpornościowy. Jesienią i zimą, czyli w sezonie wzmożonych zachorowań, warto po nie sięgać częściej. Zauważono także, że brązowe banany pozytywnie wpływają na układ kostny, gdyż zawierają dużo potasu, wapnia i magnezu, a także na stan mięśni, gdyż dzięki wysokiej zawartości cukru dostarczają im energii. W University of Maryland Medical Center wykazano, że spożywanie bananów może zapobiegać osteoporozie.

fot. ABC Zdrowie

Każdy rodzaj bananów może znaleźć swoje zastosowanie. Wszystko zależy od tego, kto i w jakim celu chce go spożyć. Dojrzały banan to najlepsza opcja, gdy Twoje ciało potrzebuje szybkiego zastrzyku cukru. Przykładowo, w trakcie intensywnego treningu.

Jeśli nie chcesz, by poziom cukru we krwi szybko się podniósł (cierpisz na insulinooporność, chcesz czuć dłużej sytość po posiłku), powinieneś wybrać banana nieco mniej dojrzałego (żółty banan bez kropek) i spożyć go z odrobiną masła orzechowego. Dlaczego? Ponieważ tłuszcz spowalnia wchłanianie cukrów do krwiobiegu. Możesz również po prostu zjeść banana, gdy jest jeszcze lekko zielonkawy.

 

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Jak pić, żeby później nie żałować? Najlepsze sposoby na uniknięcie kaca

Czytaj następny

Nietolerancja laktozy

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).