Czy wiesz o tym, że właściwości odżywcze bananów zmieniają się wraz z ich dojrzewaniem? Który kolor banana wybrać?
Kolor ma znaczenie
Wielu z nas robiąc zakupy, decyduje się na żółte banany. Dlaczego? Być może obawiamy się kupować zielone lub brązowe, przekonani, że są niezdrowe lub popsute. Jak się okazuje, zarówno lekko niedojrzałe, jak i mocno dojrzałe owoce mają wiele cennych właściwości. To, na które powinniśmy się zdecydować, zależy od naszego stanu zdrowia i preferencji smakowych. Banany są bardzo zdrowe i wartościowe, owoc o każdym kolorze skórki posiada inne, cenne składniki.
Żółte banany - to one zawierają najwięcej przeciwutleniaczy, które między innymi spowalniają starzenie organizmu.
Zielone banany - te zaś warto polecić tym, którzy dbają o linię. Są wskazane podczas odchudzania, bo zawierają najmniej cukru, co również rzutuje na ich specyficzny, gorzkawo-cierpki posmak. Są zarazem najbogatsze w witaminy i minerały, w porównaniu z bardziej dojrzałymi egzemplarzami. Niektórzy czują niechęć widząc banany już przejrzałe, brązowe. Czy słusznie?
Brązowe banany - często wyglądają one nieapetycznie, ale wcale takie nie są! Mocno dojrzałe banany są miękkie, słodkie, ale przede wszystkim działają korzystnie na układ odpornościowy. Jesienią i zimą, czyli w sezonie wzmożonych zachorowań, warto po nie sięgać częściej. Zauważono także, że brązowe banany pozytywnie wpływają na układ kostny, gdyż zawierają dużo potasu, wapnia i magnezu, a także na stan mięśni, gdyż dzięki wysokiej zawartości cukru dostarczają im energii. W University of Maryland Medical Center wykazano, że spożywanie bananów może zapobiegać osteoporozie.
fot. ABC Zdrowie
Każdy rodzaj bananów może znaleźć swoje zastosowanie. Wszystko zależy od tego, kto i w jakim celu chce go spożyć. Dojrzały banan to najlepsza opcja, gdy Twoje ciało potrzebuje szybkiego zastrzyku cukru. Przykładowo, w trakcie intensywnego treningu.
Jeśli nie chcesz, by poziom cukru we krwi szybko się podniósł (cierpisz na insulinooporność, chcesz czuć dłużej sytość po posiłku), powinieneś wybrać banana nieco mniej dojrzałego (żółty banan bez kropek) i spożyć go z odrobiną masła orzechowego. Dlaczego? Ponieważ tłuszcz spowalnia wchłanianie cukrów do krwiobiegu. Możesz również po prostu zjeść banana, gdy jest jeszcze lekko zielonkawy.
Komentarze