Sobota, Kwiecień 20
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Uroda
  3. Na co pomaga serwatka?

TVN Zdrowie

Na co pomaga serwatka?

Serwatka jest nadal niedocenianym, naturalnym i cennym źródłem białek i aminokwasów. Jakie ma właściwości? Kto powinien jej spróbować?

Białka serwatkowe są łatwo i szybko trawione, następnie wykorzystywane przez organizm do budowy białek ustrojowych. Według WHO białka serwatkowe należą do grupy najbardziej wartościowych białek, a strukturą są bardzo bliskie białkom ustrojowym człowieka.

Swoje liczne właściwości lecznicze serwatka zawdzięcza witaminom i minerałom, takim jak witaminy: A, C, B1, B2, B6, B12, żelazo, fosfor, jod, wapń i potas. 100 gramów serwatki dostarcza około 26 kcal.

Serwatka – właściwości zdrowotne

Serwatka białkowa ceniona jest szczególnie przez sportowców, głównie kulturystów. Znajdziemy ją w składzie suplementów i odżywek produkowanych z myślą o osobach aktywnych fizycznie.

Aminokwasy zawarte w serwatce - cysteina i metionina – wykazują działanie silnie przeciwutleniające. Ich regularne spożywanie opóźnia procesy starzenia się organizmu. Preparaty zawierające białka serwatkowe chronią przed wolnymi rodnikami, zapobiegają mutacjom DNA i wspomagają pracę układu odpornościowego. Z tego względu stosowane są w terapiach antynowotworowych. Oprócz tego związki aktywne zawarte w serwatce mogą regulować ciśnienie tętnicze krwi, zmniejszają stężenie cholesterolu i trójglicerydów, tym samym niwelują ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Serwatka ma też szerokie zastosowanie w kosmetyce. Przy jej użyciu powstają produkty przeznaczone nawilżające i regenerujące skórę. Składniki serwatki zapobiegają utracie wody z naskórka i sprawiają, że wygląda zdrowiej i młodziej.


fot. Beszamel.pl

Jak jeszcze działa serwatka?

Serwatka wykazuje szereg innych właściwości:

  • zwiększa przyswajalność fosforu i wapnia,
  • wiąże kwasy tłuszczowe,
  • przyspiesza perystaltykę jelit,
  • wzmacnia aktywność mikroflory jelitowej,
  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne,
  • działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
  • wzmacnia układ nerwowy,
  • wspomaga leczenie m.in.: dny moczanowej, miażdżycy, choroby Parkinsona, Alzheimera, cukrzycy i schorzeń dermatologicznych,
  • reguluje wydzielanie insuliny,
  • wzmacnia błonę śluzową żołądka,
  • wspomaga proces detoksykacji organizmu,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • łagodzi stany zapalne dziąseł i jamy ustnej.

Serwatka nadal uchodzi tylko za produkt uboczny prdoukcji serów. Mamy nadzieję, że niedługo się to zmieni i zaczniemy coraz częściej korzystać z jej dobroczynnych właściwości. 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Kasza jaglana - czyli zdrowo i smacznie!

Czytaj następny

Dieta na piękną cerę

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).