Serwatka jest nadal niedocenianym, naturalnym i cennym źródłem białek i aminokwasów. Jakie ma właściwości? Kto powinien jej spróbować?
Białka serwatkowe są łatwo i szybko trawione, następnie wykorzystywane przez organizm do budowy białek ustrojowych. Według WHO białka serwatkowe należą do grupy najbardziej wartościowych białek, a strukturą są bardzo bliskie białkom ustrojowym człowieka.
Swoje liczne właściwości lecznicze serwatka zawdzięcza witaminom i minerałom, takim jak witaminy: A, C, B1, B2, B6, B12, żelazo, fosfor, jod, wapń i potas. 100 gramów serwatki dostarcza około 26 kcal.
Serwatka – właściwości zdrowotne
Serwatka białkowa ceniona jest szczególnie przez sportowców, głównie kulturystów. Znajdziemy ją w składzie suplementów i odżywek produkowanych z myślą o osobach aktywnych fizycznie.
Aminokwasy zawarte w serwatce - cysteina i metionina – wykazują działanie silnie przeciwutleniające. Ich regularne spożywanie opóźnia procesy starzenia się organizmu. Preparaty zawierające białka serwatkowe chronią przed wolnymi rodnikami, zapobiegają mutacjom DNA i wspomagają pracę układu odpornościowego. Z tego względu stosowane są w terapiach antynowotworowych. Oprócz tego związki aktywne zawarte w serwatce mogą regulować ciśnienie tętnicze krwi, zmniejszają stężenie cholesterolu i trójglicerydów, tym samym niwelują ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Serwatka ma też szerokie zastosowanie w kosmetyce. Przy jej użyciu powstają produkty przeznaczone nawilżające i regenerujące skórę. Składniki serwatki zapobiegają utracie wody z naskórka i sprawiają, że wygląda zdrowiej i młodziej.
fot. Beszamel.pl
Jak jeszcze działa serwatka?
Serwatka wykazuje szereg innych właściwości:
- zwiększa przyswajalność fosforu i wapnia,
- wiąże kwasy tłuszczowe,
- przyspiesza perystaltykę jelit,
- wzmacnia aktywność mikroflory jelitowej,
- wykazuje właściwości antyoksydacyjne,
- działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
- wzmacnia układ nerwowy,
- wspomaga leczenie m.in.: dny moczanowej, miażdżycy, choroby Parkinsona, Alzheimera, cukrzycy i schorzeń dermatologicznych,
- reguluje wydzielanie insuliny,
- wzmacnia błonę śluzową żołądka,
- wspomaga proces detoksykacji organizmu,
- przyspiesza gojenie się ran,
- łagodzi stany zapalne dziąseł i jamy ustnej.
Serwatka nadal uchodzi tylko za produkt uboczny prdoukcji serów. Mamy nadzieję, że niedługo się to zmieni i zaczniemy coraz częściej korzystać z jej dobroczynnych właściwości.
Komentarze