Na co pomaga serwatka?

TVN Zdrowie

Na co pomaga serwatka?

Serwatka jest nadal niedocenianym, naturalnym i cennym źródłem białek i aminokwasów. Jakie ma właściwości? Kto powinien jej spróbować?

Białka serwatkowe są łatwo i szybko trawione, następnie wykorzystywane przez organizm do budowy białek ustrojowych. Według WHO białka serwatkowe należą do grupy najbardziej wartościowych białek, a strukturą są bardzo bliskie białkom ustrojowym człowieka.

Swoje liczne właściwości lecznicze serwatka zawdzięcza witaminom i minerałom, takim jak witaminy: A, C, B1, B2, B6, B12, żelazo, fosfor, jod, wapń i potas. 100 gramów serwatki dostarcza około 26 kcal.

Serwatka – właściwości zdrowotne

Serwatka białkowa ceniona jest szczególnie przez sportowców, głównie kulturystów. Znajdziemy ją w składzie suplementów i odżywek produkowanych z myślą o osobach aktywnych fizycznie.

Aminokwasy zawarte w serwatce - cysteina i metionina – wykazują działanie silnie przeciwutleniające. Ich regularne spożywanie opóźnia procesy starzenia się organizmu. Preparaty zawierające białka serwatkowe chronią przed wolnymi rodnikami, zapobiegają mutacjom DNA i wspomagają pracę układu odpornościowego. Z tego względu stosowane są w terapiach antynowotworowych. Oprócz tego związki aktywne zawarte w serwatce mogą regulować ciśnienie tętnicze krwi, zmniejszają stężenie cholesterolu i trójglicerydów, tym samym niwelują ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Serwatka ma też szerokie zastosowanie w kosmetyce. Przy jej użyciu powstają produkty przeznaczone nawilżające i regenerujące skórę. Składniki serwatki zapobiegają utracie wody z naskórka i sprawiają, że wygląda zdrowiej i młodziej.


fot. Beszamel.pl

Jak jeszcze działa serwatka?

Serwatka wykazuje szereg innych właściwości:

  • zwiększa przyswajalność fosforu i wapnia,
  • wiąże kwasy tłuszczowe,
  • przyspiesza perystaltykę jelit,
  • wzmacnia aktywność mikroflory jelitowej,
  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne,
  • działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
  • wzmacnia układ nerwowy,
  • wspomaga leczenie m.in.: dny moczanowej, miażdżycy, choroby Parkinsona, Alzheimera, cukrzycy i schorzeń dermatologicznych,
  • reguluje wydzielanie insuliny,
  • wzmacnia błonę śluzową żołądka,
  • wspomaga proces detoksykacji organizmu,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • łagodzi stany zapalne dziąseł i jamy ustnej.

Serwatka nadal uchodzi tylko za produkt uboczny prdoukcji serów. Mamy nadzieję, że niedługo się to zmieni i zaczniemy coraz częściej korzystać z jej dobroczynnych właściwości.