Zielona herbata jest uznawana za jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Jest źródłem przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu, przyspiesza metabolizm i zapobiega wielu chorobom. Dlaczego jeszcze warto pić zieloną herbatę?
Najpopularniejsze gatunki zielonej herbaty
Najpopularniejsze gatunki pochodzą z Chin i Japonii. Zielona herbata jest uprawiana również m.in. w Indiach, Kenii, Indonezji, Turcji i Argentynie.
Najbardziej znanym rodzajem zielonej herbaty na świecie jest japońska Sencha. Napar przybiera jasnozielony kolor i wyróżnia się wyrazistym, ale jednocześnie delikatnym smakiem. Parzy się ją przez 2 minuty w temperaturze 65-70 st. C.
Gunpowder pochodzi z chińskiej prowincji Anhwei. Jej napar jest bursztynowego koloru, a smak cierpki. Herbatę parzy się przez 3-4 minuty w temperaturze 80-90 st. C.
Kukicha pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni. Wytwarzana jest nie tylko z liści, ale też z łodyg krzewu herbacianego. Charakteryzuje się jasnożółtą barwą i łagodnym smakiem. Herbatę należy parzyć przez minutę w temperaturze do 90 st. C.
Longjing uprawiana jest w chińskiej prowincji Zhejiang. Ma słomkowy kolor i łagodny aromat. Parzy się ją przez 3 minuty w temperaturze 65-80 st. C.
(fot. bettypisze.pl)
Korzyści dla zdrowia
Wspomaga odchudzanie: zaleca się picie zielonej herbaty tuż przed snem. Stosowanie używek, takich jak papierosy i alkohol, ograniczania antyoksydacyjne właściwości katechin z zielonej herbaty. Jeśli więc pijemy zieloną herbatę z myślą o odchudzaniu, warto zrezygnować z używek.
Chroni przed demencją: wyniki badań wykazują, że zielona herbata może chronić mózg przed demencją. Polifenole w niej zawarte wiążą się z toksycznymi składnikami, które odpowiadają za rozwój np. Alzheimera.
Zmniejsza ryzyko rozwoju raka: liczne badania nad właściwościami zielonej herbaty wykazały jej antynowotworowe działanie. Zawiera wiele silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem substancji rakotwórczych. Dokładnie przebadano jej działanie ochronne pod kątem raka skóry i dowiedziono, że regularne picie zielonej herbaty wyraźnie zmniejsza ryzyko zachorowania na ten nowotwór.
Wspomaga układ krążenia: mieszanka cennych substancji zawartych w zielonej herbacie zapobiega odkładaniu się złogów na ścianach naczyń krwionośnych i hamuje wchłanianie cholesterolu, tym samym zmniejsza ryzyko występowania: nadciśnienia choroby wieńcowej, miażdżycy i udaru mózgu.
Zapobiega paradontozie: zawiera związki neutralizujące bakterie powstające w jamie ustnej, które przyczyniają się do chorób dziąseł i zębów. Dzięki dużej zawartości polifenoli działa także przeciwpróchniczo. Dlatego napar z zielonej herbaty można stosować do płukania ust.
Poprawia wygląd skóry: ze względu na właściwości antyoksydacyjne, zielona herbata jest częstym składnikiem kosmetyków. Kremy z jej dodatkiem zapobiegają pojawianiu się zmarszczek i przebarwień. Ze względu na jej działanie antybakteryjne i przeciwzapalne stosowana jest w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej.
Komentarze