Piwonia to popularny kwiat, który zdobi znaczną część polskich ogrodów czy balkonów. Jej piękne kwiaty oprócz walorów estetycznych zawierają cenne wartości odżywcze. Jakie właściwości ma piwonia?
Na świecie występuje ok. 35 gatunków piwonii, m.in. piwonia drzewiasta, krzewiasta, chińska i lekarska. Piwonia lekarska, bo o niej mowa, pochodzi z Europy południowej i wschodniej. Rośnie na wysokość ok. 70-90 cm, jej liście są intensywnie zielone i błyszczące, a najbardziej charakterystyczne są jej rozłożyste kwiaty. Najczęściej występują w kolorze różowym, czerwonym, purpurowym i białym. Piwonie używane są przede wszystkim jako roślina ozdobna i mało kto zna jej lecznicze właściwości. W medycynie naturalnej stosowana jest w postaci naparów, nalewek i odwarów. Piwonia wykorzystywana jest również jako dodatek i ozdoba do deserów, ciast i drinków.
Właściwości lecznicze piwonii
Korzeń i kwiaty piwonii są skarbnicą flawonoidów, antocyjanów, cukrów, soli mineralnych, kwasów fenolowych, garbników i alkaloidów. Zawierają magnez, potas, nikiel, żelazo, tytan oraz chrom.
Układ moczowy - piwonia lekarska działa moczopędnie, dlatego może wspomóc leczenie chorób układu moczowego, takich jak zapalenie pęcherza i kamicy nerkowej.
Skóra – piwonia ma właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Stosowana zewnętrznie przyspiesza leczenie zmian skórnych, atopowego zapalenia skóry oraz trądziku. Łagodzi również podrażnienia. Okłady z naparu można stosować na zmęczone oczy i bóle reumatyczne.
Układ nerwowy - dzięki sporej zawartości magnezu piwonia wpływa na działanie układu nerwowego. Łagodzi nerwobóle, działa uspokajająco i odprężająco, dlatego warto po nią sięgać w stresujących sytuacjach.
Układ pokarmowy - piwonia lekarska sprawdzi się również w walce z dolegliwościami układu pokarmowego. Wspomaga pracę żołądka i wątroby, usprawnia pracę jelit, pomaga także na niestrawność.
Układ krwionośny – piwonia działa rozkurczowo. Warto stosować ją w profilaktyce chorób serca. Pozwala obniżyć ciśnienie krwi, poprawia krążenie i wzmacnia naczynia krwionośne.
Fot. Nowości i recenzje kosmetyczne
Przeciwwskazania
Samodzielne stosowanie piwonii nie jest wskazane, ponieważ zażywana w nadmiarze może spowodować zatrucie. Nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Piwonii należy unikać również w czasie menstruacji, ponieważ wzmaga jej intensywność.
Komentarze