Odpowiednia dieta stanowi klucz do zdrowia układu krążenia. Jak zadbać o serce?
Na zdrowie układu krążenia wpływają czynniki, takie jak predyspozycje genetyczne, aktywność fizyczna, korzystanie z używek i sposób odżywiania. Nie na każdy z nich mamy wpływ, jednak dieta to coś, nad czym możemy pracować i tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Co jeść dla zdrowia serca?
fot. Być zdrowym
Dieta dla serca
1. Ryby
Ryby są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które działają ochronnie na serce. Łagodzą stany zapalne występujące w organizmie oraz zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Kwasy te pozwalają obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu we krwi. Najbogatsze w kwasy omega-3 są łosoś, tuńczyk, sardynki i śledzie.
2. Orzechy
Orzechy są pełne białka, błonnika i minerałów. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, które normalizują poziom cholesterolu. Lubisz chrupiące przekąski? Zamiast chipsów czy paluszków wybierz migdały, orzeszki ziemne lub pistacje.
3. Warzywa liściaste
Zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż czy szpinak, zawierają witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które pomagają zachować odpowiednie ciśnienie krwi. Azotany i witamina K zawarte w liściach wzmacniają tętnice i naczynia krwionośne.
4. Produkty zbożowe
Produkty z pełnego ziarna zawierają frakcję błonnika rozpuszczalną w wodzie (beta glukany), które pomagają obniżać poziom ,,złego” cholesterolu we krwi.
5. Fasola
Rośliny strączkowe są bogate w wiele związków dobrych dla zdrowia całego organizmu. W fasoli znajdziemy kwas foliowy, antyoksydanty i magnez. Pozwalają one obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i złagodzić stany zapalne. Ze względu na spore ilości białka, fasola z powodzeniem może również zastąpić mięso w diecie.
6. Tofu
Tofu jest bogate w białko, minerały, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Świetnie nadaje się jako alternatywa dla czerwonego mięsa, które pełne jest nasyconych kwasów tłuszczowych, wpływających negatywnie na zdrowie serca.
7. Oliwa z oliwek.
O dobroczynnym wpływie oliwy z oliwek na cały organizm wiadomo od dawna. Jednak wciąż spożywamy jej stosunkowo mało. Obfituje ona przede wszystkim w polifenole, które działają przeciwutleniająco. Z tego względu polecana jest w profilaktyce chorób serca.
8. Jabłka
Jabłka zawierają kwercetynę, która wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, tym samym zapobiegają chorobom układu krążenia. Znajdziemy w nich również dużo witamin i błonnika pokarmowego.
9. Pomidory
Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Są pełne błonnika pokarmowego, potasu, witaminy C, kwasu foliowego i choliny, które korzystnie wpływają na zdrowie układu krążenia. Zawierają likopen, naturalny przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, pomaga kontrolować ciśnienie krwi oraz obniża poziom trójglicerydów.
Lepiej zapobiegać, niż leczyć. Nie czekaj, aż pojawią się pierwsze problemy ze zdrowiem układu krążenia. Wprowadź powyższe produkty do swojej codziennej diety, a unikniesz przykrych dolegliwości.
Komentarze