Czwartek, Listopad 21
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o guaca...

Onet Gotowanie

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o guacamole

Guacamole – prosta w przygotowaniu, smaczna i niezwykle zdrowa zielona pasta, o której słyszał każdy z nas. Co zawiera i jak wpływa na nasze zdrowie?

Guacamole podbija serca nie tylko smakiem, ale i właściwościami jej głównego składnika, czyli awokado. Liczne badania potwierdzają zbawienny wpływ tego owocu na organizm.

Czym jest guacamole? Guacamole to pasta lub sos, przygotowywany na bazie awokado, soku z limonki lub cytryny oraz soli. Niektóre przepisy rozszerzone są o czerwoną cebulę, kolendrę, papryczki chilli czy pomidory. Guacamole można spożywać z pieczywem, jako dodatek do tortilli, nachosów, naleśników czy tostów. Nie tylko świetnie smakuje, ale dostarcza także cennych składników odżywczych.


fot. Po Prostu Pycha

Super składnik - awokado

Głównym składnikiem guacamole jest awokado, w którym znajdziemy całe mnóstwo witamin, minerałów i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Owoc zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, E, K, kwas foliowy, kwas pantotenowy, wapń, żelazo, potas, fosfor i miedź.

Jak działa awokado?

  • Duże ilości potasu oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga pracę serca i układu sercowo-naczyniowego, pomagają uregulować gospodarkę tłuszczową w organizmie, obniżając poziom cholesterolu,
  • zawarte w nim przeciwutleniacze pomagają zwalczyć wolne rodniki, wzmacniają układ odpornościowy i chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych,
  • witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, jest szczególnie wskazany dla kobiet w ciąży lub planujących dziecko, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój płodu,
  • błonnik wspomaga trawienie, usprawnia pracę jelit i przyspiesza metabolizm.

Guacamole to źródło zdrowych tłuszczy oraz wielu witamin i minerałów. Jeszcze dziś wypróbuj sprawdzony przepis na tę wyjątkową pastę!

Po przygotowaniu guacamole została Ci pestka? Sprawdź, jak ją wykorzystać!

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Czerwona soczewica - wartościowy składnik diety

Czytaj następny

Cera trądzikowa – leczyć czy pielęgnować

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).