Borowiki, maślaki, podgrzybki. Do pierogów, sosów i pizzy. Sezon na grzyby w pełni. Są nieodłącznym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Czy grzyby są zdrowe, czy sięgamy po nie tylko dla smaku?
W Polsce najbardziej popularnymi grzybami są borowik szlachetny, koźlarz czerwony, koźlarz babka, podgrzybek brunatny, maślak zwyczajny, pieprznik jadalny (kurka), pieczarka i boczniak. Uwielbiamy je za ich niepowtarzalny smak. Jednak wybierając pizzę z pieczarkami czy przygotowując farsz do pierogów, nie zastanawiamy się, jaki wpływ mają na nasze zdrowie. Czy grzyby są zdrowe?
Wartości odżywcze grzybów
Świeże grzyby są niskokaloryczne (50-70 kcal/100g) ze względu na dużą zawartość wody. Zawierają od 1,5 do 3,6% białka, natomiast suszone od 10 do 40%. Tłuszczu w grzybach jest niewiele - od 0,4 do 0,8 g na 100 g. Zawartość węglowodanów wynosi średnio od 4,3 do 8,0 g w 100 g.
Grzyby to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, niacyny i ryboflawiny. Już 100 g świeżych pieczarek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na te składniki w około 30%. Ponadto w grzybach znajdziemy niewielkie ilości potasu, fosforu, magnezu, witaminy C, tiaminy, witaminy B12, D oraz E.
fot. Fit
Prozdrowotne właściwości grzybów
Grzyby, wbrew panującej opinii, mają liczne właściwości prozdrowotne:
- zapobiegają miażdżycy i cukrzycy,
- obniżają ciśnienie krwi,
- chronią przed zakrzepami,
- wspomagają korzystną mikroflorę jelitową,
- zmniejszają poziom glukozy i cholesterolu we krwi,
- stymulują układ odpornościowy,
- działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Jednak jeśli nie znamy się na grzybach, nie zbierajmy ich sami, ponieważ spożycie niejadalnego grzyba może prowadzić do śmierci. Najczęstszymi objawami zatrucia grzybami są dreszcze, biegunka i wymioty. W przypadku wystąpienia złego samopoczucia po jedzeniu, należy bezzwłocznie skonsultować się z lekarzem.
Komentarze