Niedziela, Maj 26
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Dieta na trądzik

stopnadwadze

Dieta na trądzik

Trądzik to jedna z najczęściej występujących chorób skóry na świecie. Niestety dotyczy większości z nas. Jak się jej skutecznie pozbyć? Dzięki zmianie nawyków żywieniowych!

Występowanie

Choroba, jaką jest trądzik zależy w dużej mierze od równowagi hormonalnej, dlatego zazwyczaj występuje w okresie dojrzewania. Trądzik dotyczy około 85% osób w wieku 12-24 lat i może utrzymywać się przez wiele lat. Głównym elementem, który ma wpływ na występowanie i nasilenie objawów tego zaburzenia jest czynnik genetyczny. W zakresie układu hormonalnego, kluczowym znaczeniem jest proces regulacji i produkcji wydzieliny łojowej (tzw. sebum). Właśnie wtedy przy zatkanych ujściach gruczołów łojowych, z nagromadzonego sebum powstają krosty i zaskórniki. Najczęstszym krokiem podejmowanym w terapii trądziku jest wprowadzenie odpowiedniej pielęgnacji skóry, wdrożenie leków miejscowych, które złuszczają naskórek i oczyszczają twarz. Natomiast coraz więcej badań wskazuje również na możliwość wspomagania terapii trądziku poprzez wprowadzenie niektórych zasad żywieniowych.

fot. dieta.pl

Zależności między żywnością a zmianami trądzikowymi

Istnieje wiele niejasności w zakresie wpływu mleka na występowanie trądziku. Nie ma jednak jednoznacznych dowodów na to, że ma ono działanie nasilające przebieg tej choroby. Natomiast istnieją przesłanki o tym, że produkty mleczne ze względu na zawartość hormonów płciowych oraz insuliny, mogą wśród niektórych prowadzić do pogorszenia stanu cery. Te czynniki przyczyniają się do wydzielania łoju przez skórę i w konsekwencji do pobudzonego rozwoju zmian trądzikowych. Jednak, co ciekawe, w przypadku jogurtów efekt ten jest zupełnie odwrotny, gwarantują one pozytywny efekt i poprawiają stan skóry! Jest to z pewnością zasługa bakterii probiotycznych, które w nich występują. Należy zaznaczyć, że całkowita eliminacja mleka wiąże się z wykluczeniem źródła najlepiej przyswajalnego wapnia, więc może należy tylko ograniczyć produkty mleczne?

Wpływ czekolady

Często słyszy się, że słodycze nam szkodzą i jak się okazuje jest w tym ziarenko prawdy! Ze względu na zawartość ilości cukru u osób z trądzikiem, które spożywają duże ilości słodkości stwierdzono nasilające się zmiany skórne. Należy podkreślić, że w większości tego typu produkty zawierają mleko i cukier, czyli składniki, które same w sobie mogą mieć niekorzystny wpływ na trądzik. Podczas jednego z badań dotyczących czekolady zauważono, że biała charakteryzuje się negatywnym wpływem na przebieg trądziku, podczas gdy w przypadku gorzkiego wariantu takiego efektu nie zaobserwowano. Prawdopodobnie jest to związane z wyższą zawartością mleka i cukru w białej czekoladzie. Większość czynników jednak zależy od naszego organizmu i tego jak reaguje na dane składniki. Dlatego jeśli występują u Was zmiany trądzikowe, proponujemy sprawdzić, czy po eliminacji czekolady stan skóry ulegnie poprawie. Wtedy będziecie mieć pewność!

fot. Cetaphil

Dieto-terapia trądziku

Najlepszym i najbardziej skutecznym sposobem na uniknięcie trądziku jest zapobieganie nadmiernym skokom insuliny. Ponieważ to właśnie ona ma niekorzystne działanie w zakresie przebiegu trądziku, należy także zniwelować produkty powodujące nagły i wysoki wzrost glukozy. Pomoże nam w tym wprowadzenie diety bogatej w produkty wysokobłonnikowe, takie jak:

  • warzywa,
  • owoce,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • nasiona,
  • orzechy.

Ponadto należy zredukować spożycie słodyczy i dań z dodatkiem cukru, oraz starać się unikać soków owocowych ze względu na to, że są one czynnikami znacznie nasilającymi wzrost glukozy i insuliny we krwi. W przypadku wyrobów czekoladowych i produktów mlecznych, zachęcamy do bacznej obserwacji swojej skóry przed i po ich eliminacji, aby stwierdzić czy warto unikać tych składników na co dzień. Należy pamiętać także o tym, aby wprowadzać do diety tłuste ryby morskie, które ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3, będą sprzyjały w terapii trądziku. Podsumowując kluczem do czystej i zdrowej cery są dobre, długotrwałe nawyki żywieniowe!

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Niezwykłe właściwości mleka anyżowego

Czytaj następny

Ból stóp - jakie schorzenia sygnalizuje?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).