Czym się różnią ogórki kiszone od kwaszonych?

HelloZdrowie

Czym się różnią ogórki kiszone od kwaszonych?

Kiszonki to bogactwo witamin i minerałów. Nie może ich zabraknąć w naszej diecie, zwłaszcza jesienią i zimą. Mało kto decyduje się na samodzielne przygotowywanie kiszonek. Częściej kupujemy gotowe produkty - ogórki kiszone i kwaszone. Czym się różnią?

Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Polega na wytworzeniu środowiska sprzyjającego rozwojowi bakterii mlekowych, które wywołają fermentację produktu. Cukry proste zawarte w warzywach ulegają rozkładowi na kwas mlekowy, tym samym uniemożliwiają proces gnicia. Dzięki temu ogórki będą zakonserwowane i gotowe do zjedzenia przez długi czas.

Dlaczego warto jeść kiszone ogórki?

Kiszonki powinny stanowić nieodłączny element codziennej diety, szczególnie w okresie zimowym, kiedy najbardziej narażeni jesteśmy na infekcje. Kiszone ogórki dostarczają organizmowi m.in. : witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B, a także potas, wapń, fosfor, magnez i sód. Są niskokaloryczne (11kcal/100 g), dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się.

Oprócz tego:

  • są naturalnym probiotykiem,
  • wzmacniają układ odpornościowy,
  • korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego,
  • błonnik w nich zawarty zapobiega zaparciom i pozostawia uczucie sytości na dłużej,
  • biorą udział w syntetyzowaniu witaminy K i witamin z grupy B,
  • obniżają poziom ,,złego” cholesterolu we krwi,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca,
  • poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • zapobiegają anemii,
  • wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową.

fot. eDziecko.pl

Ogórki kiszone i kwaszone – jaka jest różnica?

Na słoikach znajdziemy nazwę „ogórki kiszone” lub „ogórki kwaszone”. Czy jest między nimi jakaś różnica? Teoretycznie kiszenie oraz kwaszenie to ten sam proces, a różnice w nazewnictwie wynikają z uwarunkowań regionalnych i zwyczajowych. Niektórzy są przekonani, że do produkcji ogórków kwaszonych wykorzystuje się ocet. Ogórki z octem w składzie znajdziemy zarówno pod nazwą ,,kiszone” , jak i ,,kwaszone”. Dlatego, aby uniknąć kupna gorszego produktu, trzeba zapoznać się dokładnie z etykietą na opakowaniu, a najlepiej przygotować je samodzielnie w domu.

Kiszone ogórki to nasze polskie „superfoods” – wzmacniaj odporność, wspomagają trawienie i pysznie smakują. Zakiś ogórki samodzielnie, wtedy będziesz miał pewność, co znajduje się w ich składzie.