Środa, Wrzesień 28
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Czym się różnią ogórki kiszone od kwaszo...

HelloZdrowie

Czym się różnią ogórki kiszone od kwaszonych?

Kiszonki to bogactwo witamin i minerałów. Nie może ich zabraknąć w naszej diecie, zwłaszcza jesienią i zimą. Mało kto decyduje się na samodzielne przygotowywanie kiszonek. Częściej kupujemy gotowe produkty - ogórki kiszone i kwaszone. Czym się różnią?

Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Polega na wytworzeniu środowiska sprzyjającego rozwojowi bakterii mlekowych, które wywołają fermentację produktu. Cukry proste zawarte w warzywach ulegają rozkładowi na kwas mlekowy, tym samym uniemożliwiają proces gnicia. Dzięki temu ogórki będą zakonserwowane i gotowe do zjedzenia przez długi czas.

Dlaczego warto jeść kiszone ogórki?

Kiszonki powinny stanowić nieodłączny element codziennej diety, szczególnie w okresie zimowym, kiedy najbardziej narażeni jesteśmy na infekcje. Kiszone ogórki dostarczają organizmowi m.in. : witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B, a także potas, wapń, fosfor, magnez i sód. Są niskokaloryczne (11kcal/100 g), dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się.

Oprócz tego:

  • są naturalnym probiotykiem,
  • wzmacniają układ odpornościowy,
  • korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego,
  • błonnik w nich zawarty zapobiega zaparciom i pozostawia uczucie sytości na dłużej,
  • biorą udział w syntetyzowaniu witaminy K i witamin z grupy B,
  • obniżają poziom ,,złego” cholesterolu we krwi,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca,
  • poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • zapobiegają anemii,
  • wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową.

fot. eDziecko.pl

Ogórki kiszone i kwaszone – jaka jest różnica?

Na słoikach znajdziemy nazwę „ogórki kiszone” lub „ogórki kwaszone”. Czy jest między nimi jakaś różnica? Teoretycznie kiszenie oraz kwaszenie to ten sam proces, a różnice w nazewnictwie wynikają z uwarunkowań regionalnych i zwyczajowych. Niektórzy są przekonani, że do produkcji ogórków kwaszonych wykorzystuje się ocet. Ogórki z octem w składzie znajdziemy zarówno pod nazwą ,,kiszone” , jak i ,,kwaszone”. Dlatego, aby uniknąć kupna gorszego produktu, trzeba zapoznać się dokładnie z etykietą na opakowaniu, a najlepiej przygotować je samodzielnie w domu.

Kiszone ogórki to nasze polskie „superfoods” – wzmacniaj odporność, wspomagają trawienie i pysznie smakują. Zakiś ogórki samodzielnie, wtedy będziesz miał pewność, co znajduje się w ich składzie.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Hałas - jaki ma na nas wpływ

Czytaj następny

Lifting PDO - na czym polega?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).