Kiszonki to bogactwo witamin i minerałów. Nie może ich zabraknąć w naszej diecie, zwłaszcza jesienią i zimą. Mało kto decyduje się na samodzielne przygotowywanie kiszonek. Częściej kupujemy gotowe produkty - ogórki kiszone i kwaszone. Czym się różnią?
Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Polega na wytworzeniu środowiska sprzyjającego rozwojowi bakterii mlekowych, które wywołają fermentację produktu. Cukry proste zawarte w warzywach ulegają rozkładowi na kwas mlekowy, tym samym uniemożliwiają proces gnicia. Dzięki temu ogórki będą zakonserwowane i gotowe do zjedzenia przez długi czas.
Dlaczego warto jeść kiszone ogórki?
Kiszonki powinny stanowić nieodłączny element codziennej diety, szczególnie w okresie zimowym, kiedy najbardziej narażeni jesteśmy na infekcje. Kiszone ogórki dostarczają organizmowi m.in. : witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B, a także potas, wapń, fosfor, magnez i sód. Są niskokaloryczne (11kcal/100 g), dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się.
Oprócz tego:
- są naturalnym probiotykiem,
- wzmacniają układ odpornościowy,
- korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego,
- błonnik w nich zawarty zapobiega zaparciom i pozostawia uczucie sytości na dłużej,
- biorą udział w syntetyzowaniu witaminy K i witamin z grupy B,
- obniżają poziom ,,złego” cholesterolu we krwi,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca,
- poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci,
- zapobiegają anemii,
- wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową.
fot. eDziecko.pl
Ogórki kiszone i kwaszone – jaka jest różnica?
Na słoikach znajdziemy nazwę „ogórki kiszone” lub „ogórki kwaszone”. Czy jest między nimi jakaś różnica? Teoretycznie kiszenie oraz kwaszenie to ten sam proces, a różnice w nazewnictwie wynikają z uwarunkowań regionalnych i zwyczajowych. Niektórzy są przekonani, że do produkcji ogórków kwaszonych wykorzystuje się ocet. Ogórki z octem w składzie znajdziemy zarówno pod nazwą ,,kiszone” , jak i ,,kwaszone”. Dlatego, aby uniknąć kupna gorszego produktu, trzeba zapoznać się dokładnie z etykietą na opakowaniu, a najlepiej przygotować je samodzielnie w domu.
Kiszone ogórki to nasze polskie „superfoods” – wzmacniaj odporność, wspomagają trawienie i pysznie smakują. Zakiś ogórki samodzielnie, wtedy będziesz miał pewność, co znajduje się w ich składzie.
Komentarze