Właściwości miodu wykorzystywane są od wieków – chroni serce, łagodzi stres i wspomaga pracę mózgu. Świetnie sprawdzi się także jako kosmetyk. Dlaczego jeszcze warto dodać miód do codziennego jadłospisu?
Polska jest w czołówce jeśli chodzi o produkcję miodu – w ciągu 2012 roku w naszym kraju powstało go około 17,2 tys. ton. Miód to skarbnica mikroelementów, takich jak potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, kobalt i mangan oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny.
Rodzaje miodu
- Miód spadziowy. Powstaje ze spadzi. Stosowany jest przede wszystkim w schorzeniach układu oddechowego.
- Miód gryczany. Ma charakterystyczny kwaśny smak. Zawarte w nim rutyna, magnez i żelazo wzmacniają naczynia krwionośne.
- Miód rzepakowy. Szybko ulega krystalizacji.
- Miód akacjowy. Zawiera dużo cukrów prostych, dlatego często używa się go jako słodzik. Wykorzystywany jest w celu wzmocnienia odporności, przy przewlekłym zmęczeniu i wyczerpaniu. Pomaga także zwalczać infekcje bakteryjne i łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
- Miód lipowy. Znajdziemy w nim duże ilości flawonoidów, glukozy i fruktozy. Z tego względu pomoże zwalczyć przeziębienie i łagodzi kaszel.
- Miód wielokwiatowy. Ma wszechstronne zastosowanie – hamuje rozwój bakterii, skutecznie zastąpi cukier, zapobiega próchnicy i wzmacnia układ odpornościowy.
- Miód nawłociowy. Wytwarzany jest z nawłoci pospolitej. Jest źródłem kwercytyny i rutyny. Wspomaga leczenie chorób dróg moczowych.
- Miód z mniszka. To bogactwo witamin i minerałów, z tego powodu nazywa się go ,,płynnym złotem”.
- Miód wrzosowy. Łagodzi objawy grypy. Stanowi też składnik wielu kosmetyków pielęgnacyjnych.
- Miód manuka. Produkowany jest w Nowej Zelandii. Swoje właściwości zawdzięcza substancji o nazwie Methylglyoxal (tzw. MGO) – zapobiega infekcjom, działa wzmacniająco i antyseptycznie.
- Miód pitny. Jest to miód, który przekształca się w alkohol w procesie fermentacji.
fot. gazeta zdrowie
Wpływ miodu na zdrowie
Układ oddechowy. Miód wspomaga leczenie, a także pomaga zapobiegać schorzeniom układu oddechowego. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wykrztuśnie oraz przeciwalergiczne. Przyjmowanie miodu zaleca się w trakcie leczeniu kaszlu, zapalenia gardła, kataru czy zapalenia zatok.
Układ pokarmowy. Miód ma właściwości detoksykujące. Wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapalenia jelit, a także w nieżytach żołądka. Ponadto pobudza procesy trawienne i eliminuje zaparcia.
Układ krążenia. Regularne spożywanie miodu pozytywnie wpływa na pracę serca, krążenie krwi i pomaga obniżyć ciśnienie. Miód wykorzystuje się także w leczeniu m.in. choroby wieńcowej.
Układ moczowy. Miód działa moczopędnie, dlatego wykorzystuje się go podczas leczenia chorób układu moczowego, takich jak zapalenie nerek, pęcherza moczowego czy kamica nerkowa.
Działanie uspokajające. Dzięki swoim uspokajającym właściwościom, miód stosowany jest przy nerwicach, bezsenności, nadpobudliwości. Spożywanie miodu pozytywnie wpływa na nastrój i samopoczucie.
Oprócz tego miodu używa się zewnętrznie na skórę - przyśpiesza gojenie się owrzodzeń, ran, oparzeń i odmrożeń. Ma właściwości przeciwbólowe i przeciwbakteryjne.
Komentarze