Sobota, Listopad 23
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Zbawienny wpływ miodu na zdrowie

LM.pl

Zbawienny wpływ miodu na zdrowie

Właściwości miodu wykorzystywane są od wieków – chroni serce, łagodzi stres i wspomaga pracę mózgu. Świetnie sprawdzi się także jako kosmetyk. Dlaczego jeszcze warto dodać miód do codziennego jadłospisu?

Polska jest w czołówce jeśli chodzi o produkcję miodu – w ciągu 2012 roku w naszym kraju powstało go około 17,2 tys. ton. Miód to skarbnica mikroelementów, takich jak potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, kobalt i mangan oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny.

Rodzaje miodu

  • Miód spadziowy. Powstaje ze spadzi. Stosowany jest przede wszystkim w schorzeniach układu oddechowego.
  • Miód gryczany. Ma charakterystyczny kwaśny smak. Zawarte w nim rutyna, magnez i żelazo wzmacniają naczynia krwionośne.
  • Miód rzepakowy. Szybko ulega krystalizacji.
  • Miód akacjowy. Zawiera dużo cukrów prostych, dlatego często używa się go jako słodzik. Wykorzystywany jest w celu wzmocnienia odporności, przy przewlekłym zmęczeniu i wyczerpaniu. Pomaga także zwalczać infekcje bakteryjne i łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
  • Miód lipowy. Znajdziemy w nim duże ilości flawonoidów, glukozy i fruktozy. Z tego względu pomoże zwalczyć przeziębienie i łagodzi kaszel.
  • Miód wielokwiatowy. Ma wszechstronne zastosowanie – hamuje rozwój bakterii, skutecznie zastąpi cukier, zapobiega próchnicy i wzmacnia układ odpornościowy.
  • Miód nawłociowy. Wytwarzany jest z nawłoci pospolitej. Jest źródłem kwercytyny i rutyny. Wspomaga leczenie chorób dróg moczowych.
  • Miód z mniszka. To bogactwo witamin i minerałów, z tego powodu nazywa się go ,,płynnym złotem”.
  • Miód wrzosowy. Łagodzi objawy grypy. Stanowi też składnik wielu kosmetyków pielęgnacyjnych.
  • Miód manuka. Produkowany jest w Nowej Zelandii. Swoje właściwości zawdzięcza substancji o nazwie Methylglyoxal (tzw. MGO) – zapobiega infekcjom, działa wzmacniająco i antyseptycznie.
  • Miód pitny. Jest to miód, który przekształca się w alkohol w procesie fermentacji.

fot. gazeta zdrowie

Wpływ miodu na zdrowie

Układ oddechowy. Miód wspomaga leczenie, a także pomaga zapobiegać schorzeniom układu oddechowego. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wykrztuśnie oraz przeciwalergiczne. Przyjmowanie miodu zaleca się w trakcie leczeniu kaszlu, zapalenia gardła, kataru czy zapalenia zatok.

Układ pokarmowy. Miód ma właściwości detoksykujące. Wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapalenia jelit, a także w nieżytach żołądka. Ponadto pobudza procesy trawienne i eliminuje zaparcia.

Układ krążenia. Regularne spożywanie miodu pozytywnie wpływa na pracę serca, krążenie krwi i pomaga obniżyć ciśnienie. Miód wykorzystuje się także w leczeniu m.in. choroby wieńcowej.

Układ moczowy. Miód działa moczopędnie, dlatego wykorzystuje się go podczas leczenia chorób układu moczowego, takich jak zapalenie nerek, pęcherza moczowego czy kamica nerkowa.

Działanie uspokajające. Dzięki swoim uspokajającym właściwościom, miód stosowany jest przy nerwicach, bezsenności, nadpobudliwości. Spożywanie miodu pozytywnie wpływa na nastrój i samopoczucie.

Oprócz tego miodu używa się zewnętrznie na skórę - przyśpiesza gojenie się owrzodzeń, ran, oparzeń i odmrożeń. Ma właściwości przeciwbólowe i przeciwbakteryjne.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Jak pić, żeby później nie żałować? Najlepsze sposoby na uniknięcie kaca

Czytaj następny

Dieta śródziemnomorska: Sekret zdrowego stylu odżywiania

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).