Czwartek, Listopad 21
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Porady
  3. Amazake, czyli przepis na japońskie zdro...

Onet Kobieta

Amazake, czyli przepis na japońskie zdrowie i urodę

Amazake to tradycyjny napój na bazie sfermentowanego ryżu. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości podbił serca nie tylko Japończyków, ale także mieszkańców Europy. Dlaczego warto pić ten egzotyczny napój?

Amazake to słodki napój wytwarzany z ryżu gotowanego na parze, który pod wpływem działania grzybów Aspergillus oryzae ulega fermentacji. Grzyby te wykorzystuje się do produkcji wielu tradycyjnych japońskich produktów i potraw, takich jak sake (alkoholowy napój ryżowy), miso (pasta z soi i ryżu) czy sos sojowy.

Właściwości Amazake

Amazake zawiera witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, błonnik pokarmowy, oligosacharydy, jak również aminokwasy: argininę, cysteinę i kwas glutaminowy. Oto niektóre prozdrowotne właściwości napoju:

  • obniża poziom ,,złego" cholesterolu,
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • nawilża i ujędrnia skórę,
  • zmniejsza widoczność przebarwień,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • wspomaga namnażanie się dobrych bakterii jelitowych,
  • wspomaga procesy detoksykacji organizmu,
  • zmniejsza objawy zatrucia alkoholowego.

Znalezienie Amazake w Polsce jest nie lada wyzwaniem. Szukać można w sklepach internetowych lub przygotować napój samodzielnie w domu.


fot. BBC

Przepis na Amazake

Przygotowanie domowego Amazake nie jest trudne, wymaga jednak czasu i cierpliwości. Aby przygotować Amazake potrzebujemy 200 g ryżu, litr wody i 1/4 łyżeczki mieszanki grzybów Aspergillus oryzae.

Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy na parze przez około 20 minut. Do ugotowanego ryżu dodajemy mieszankę grzybów, mieszankę przekładamy do szklanego naczynia bez przykrywki i odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie ryż powinien sfermentować i nabrać półpłynną konsystencję i słodki smak.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Jakich składników szukać w kosmetykach pielęgnacyjnych?

Czytaj następny

Co jeść, by być pięknym?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).