Herbata z igieł sosny – antidotum na jesienne infekcje

Zdrowie Radio ZET

Herbata z igieł sosny – antidotum na jesienne infekcje

Słyszałeś o herbacie z igieł sosny? To nadal mało znany sposób na wzmocnienie odporności i inne dolegliwości. Jak przygotować ją samemu?

Sosna to drzewo powszechnie występujące w Polsce, jednak o zdrowotnych właściwościach jej igieł i ich wykorzystaniu mówi się zdecydowanie za mało. Na co pomoże napar z igieł sosny?

Właściwości igieł sosny

Igły sosny są przede wszystkim doskonałym źródłem witaminy C (zawierają jej kilkukrotnie więcej niż cytrusy). Oprócz tego znajdziemy w nich pokaźne ilości soli mineralnych, garbników i flawonoidów.

Mają właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwzapalne, wykrztuśne, rozkurczowe, hamują także szkodliwe działanie wolnych rodników.

Przy użyciu sosnowych igieł produkuje się herbaty, olejki i syropy, które:

  • łagodzą stany zapalne zatok i oskrzeli,
  • łagodzą kaszel, katar, ból gardła.
  • chronią przed infekcjami, szczególnie górnych dróg oddechowych,
  • redukują stres,
  • poprawiają nastrój.

Stosowanie naparów i olejków przygotowanych na bazie sosny jest niewskazane osobom, które mają alergię na sosny, kobietom w ciąży i karmiące piersią oraz dzieciom poniżej 7. roku życia.  


fot. Medonet

Jak przygotować herbatę z igieł sosny?

Do zrobienia herbaty można wykorzystać zarówno igły suszone, jak i świeże. Aby przygotować napar ze świeżych igieł, wystarczy zalać ich garść wrzątkiem i odstawić na około 30 minut. Wodę można zastąpić mlekiem, które sprawi, że napój jeszcze skuteczniej załagodzi objawy infekcji.

Suszone igły sosny dostaniemy sklepach zielarskich, a ich cena waha się od 60 do 100 zł w zależności od producenta. Można również samemu zebrać igły, najlepiej z lasów położonych z dala od ruchliwych ulic i zanieczyszczonych miast.

Wypróbuj sprawdzony przepis na herbatę z igieł sosny.