Piatek, Marzec 29
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Kilka słów o próchnicy

Elements envato

Kilka słów o próchnicy

Szacuje się, że próchnica dotyka nawet 90% społeczności w Polsce! Według tego, co mówiły kiedyś reklamy i poradniki, dalej obwinia się o nią nadmierne spożywanie węglowodanów, a w szczególności słodyczy. Okazuje się jednak, że powody jej powstania są znacznie bardziej skomplikowane.  

Jak powstaje próchnica

Główną przyczyną do powstania i dalszego rozwoju próchnicy są kwasy, które tworzą się przez obecność bakterii na płytce nazębnej w wyniku metabolizmy cukrów. Mówimy tutaj o cukrach pochodzenia zewnątrz, jak i wewnątrzustrojowego. Dlatego unikanie słodkich przekąsek nie zawsze uchroni nas przed tym schorzeniem! Jednak do jej powstania zaliczamy cztery czynniki:

  • Czas – to pierwszy czynnik: jeśli pozostałe czynniki będą oddziaływać odpowiednio długo, to zauważymy rozwój próchnicy. Dlatego zaleca się, by niedługo po każdym posiłku umyć zęby lub sięgnąć po gumę do żucia. Sprzymierzeńcem okaże się również nić dentystyczna.
  • Bakterie – to właśnie one są naszym głównym wrogiem w walce z próchnicą. Za jej rozwój odpowiadają przede wszystkim paciorkowce i L. acidophilus. Przy metabolizowaniu się cukrów wytwarzają one kwasy – zakwaszone środowisko sprzyja demineralizacji szkliwa zębów, które są bardziej podatne na próchnicę i inne schorzenia.
  • Cukry – to podstawa metabolizmy wyżej wspomnianych bakterii. Niestety, by go uniknąć, nie wystarczy jedynie zrezygnować z ulubionych słodyczy. Cukier znajdziemy w owocach oraz większości podstawowych produktów spożywczych. Próchnica najszybciej rozwija się przy dużej obecności sacharozy, fruktozy oraz glukozy.
  • Indywidualne cechy – zęby każdego z nas znacząco się różnią. U jednej osoby można zauważyć dużą podatność na próchnicę, u drugiej osoby, pomimo spożywania dużej ilości cukrów, to schorzenie nie wystąpi w ogóle. Wszystko zależy od predyspozycji genetycznych i warunków socjalnych każdej osoby.

Jak zapobiegać powstawaniu próchnicy

Podstawą będzie tutaj oczywiście odpowiednia higiena jamy ustnej. Częste i dokładne mycie zębów, stosowanie odpowiednich płynów do płukania, używanie nici dentystycznej i dostarczanie fluorków. Więcej wskazówek dotyczących dbania o zęby przeczytacie w naszym poprzednim artykule- Jak dbać o zęby?

Dentyści zalecają również, by wykluczyć ze swojej diety cukry proste, jak np. słodkie napoje i oczywiście słodycze.  Niezastąpiona okaże się również pomoc bezcukrowej gumy do żucia 10-20 minut po każdym posiłku.

NaZdrowo

NaZdrowo

Czytaj poprzedni

Kim jest socjopata

Czytaj następny

Żywność rakotwórcza - których produktów lepiej unikać?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).